Cerita Tentang [
Makan-Makan
]

Cerita Pasal Lontong Dan Nasi Himpit

Pagi nih Aku bersarapan di pejabat. Jarang sebenarnya bersarapan di pejabat nih sebab selalunya Azza sudah menyiapkan semuanya di rumah. Kebetulan hari nih system totally down dan memang dah tak boleh nak buat apa, baik Aku ambil masa nih untuk pergi bersarapan. Aku makan lontong  pagi nih!

Lontong
Lontong



 Nasi Himpit


Dulu-dulu masa di Selangor dan Negeri Sembilan kalau cerita pasal nasi himpit memang mematikan selera. Kalau di sana makan nasi himpit dengan kuah kacang aje! Ala kuah satay tue. Pernah sekali tue pegi rumah kawan, mula-mula nampak nasi himpit atas meja.. pas tue nampak pula kuah kacang..

Dah terbiasa sebagai orang Johor kalau ada nasi himpit, kemudiannya ada pula kuah kacang.. dalam hati tentu berdetik.. lepas nih tentunya ada satay! Tunggu punya tunggu.. satay tak tiba-tiba.. Rupa-rupanya kat kawasan sini makan nasi himpit lawannya dengan kuah kacang tue le.. Cissss!!! Tak best langsung!


Nasi himpit + kuah lodeh + sambal = Lontong
Nasi himpit + kuah lodeh + sambal = Lontong


 
A friend of mine nie pun baru jer buat posting pasal nasi himpit dan kuah kacang tue. Boleh refer la blog Adrina :)
:) :( ;) :D :-/ :x :P :-* =(( :-O X( :7 B-) #:-S :(( :)) =)) :-B :-c :)] ~X( :-h I-) =D7 @-) :-w 7:P 2):) :!! \m/ :-q :-bd ^#(^

4 comments

  1. wah.. promote nampak. kalau letak, kuah kacang jer tak sedap. rasa plain gituk jer. but what i did, aku camput dgn satay ayam potong cube2 tu. wallawehhhh.. sedap giler (kakaka, puji sendirik tu) azza habis pantang sila2 la berjalan ke rumah aku, okay????

    ReplyDelete
  2. Kalo lontong tu letak kuah kacang pun sodap. Pernah cuba?

    ReplyDelete
  3. :) Aku bukan tak suka kuah kacang tue..suka sangat tapi pada Aku..kombinasi paling sempurna ialah Nasi Himpit + Kuah Kacang + Satay = Huhuuhu baru lah best :)

    ReplyDelete
  4. lontonggg...mesra kolestrol tuh!..lontong yg ada kat putrajaya nih kuahnye cair2 belaka mcm sup + sambal kacang yg manis rasanya..org kelantan yg buat kot..

    ReplyDelete