Mykid Nurin Amani Sudah Siap

Dapat notis ambil Mykid Nurin Amani dah dekat seminggu. Akhirnya pada 25/08/08 mengagahkan diri untuk ke Jabatan Pendaftaran Negara, Negeri Johor di Wisma Persekutuan. Daftar kelahiran di JPN Seremban, ambil Mykid di JPN Johor Bahru! Bagus sistem macam ni, tak menyusahkan. Nampak sistem di Jabatan Pendaftaran Negara sudah bertambah baik dan cekap berbanding dahulu. 


Jabatan Pendaftaran Negara - Amanah, Cekap Dan Mesra
Jabatan Pendaftaran Negara - Amanah, Cekap Dan Mesra

Sebenarnya Aku memang nostalgia setiap kali berkunjung ke JPN, maklumlah tahun 1994 selepas habis peperiksaan di Politeknik, Aku pernah berkhidmat di JPN Negeri Pahang sebagai kerani kontrak. Walaupun tak lama lebih kurang 4 bulan di sana, banyak yang Aku pelajari tentang dunia pekerjaan dan manusia. 

Semasa di sana Aku bertugas di kaunter serahan KPT. Macam-macam kerenah orang terpaksa dihadapi. Pada masa itu tiada sistem komputer, segalanya manual. Memang susah lah menyemak KPT samada dah siap ataupun belum. Kalau sekarang boleh check melalui sistem terus ke Putrajaya! 


JPN sudah semakin sistematik, tahniah!
JPN sudah semakin sistematik, tahniah!


Apa-apa pun JPN sudah semakin sistematik, tahniah! Banyak perkara telah di mudahkan. Sebagai pelanggan Aku puas hati dengan mutu perkhidmatan yang telah ditunjukkan. :)

0 comments:

Ford GT

Sabtu lepas ke Carrefour Sutera Mall. Macam biasalah aktiviti membeli barangan dapur. Sejak Sutera Mall ni di buka kami dah jarang ke Giant Skudai. Lebih dekat dengan rumah. Tak sampai pun 5km. Apa-apa pun ok juga ada hypermarket dekat dengan rumah ni. Memudahkan!

Ford GT Supercar
Ford GT Supercar



Kebetulan pada hari Sabtu itu ada program promosi Syarikat Hawk Tyre. Err kedai servis & jual tayar kereta. Syarikat itu mempamerkan Ford GT di ruang legar Sutera Mall. Akhirnya dapat juga melihat kereta itu di Johor Bahru. Bukan senang hendak melihat secara lebih dekat kereta yang dikategorikan sebagai Super Car! Selalunya tengok di internet aje. Memang cantik!

Mengajak Nurin Iman untuk melihat kereta itu dari dekat. Aku tidak melepaskan peluang untuk mengambil beberapa keping gambar. Bila sudah melihat dari dekat baru tahu, Haa.. aras perut jer tingginya!


Nurin Iman & Ford GT
Nurin Iman & Ford GT

Inilah satu-satunya model Ford yang berkelas Super Car yang dikeluarkan selepas tahun 2000. Hanya 4200 unit di keluarkan itu pun sekitar tahun 2005/2006.

Ford GT Details




1 comments:

Modenas Jaguh 175 - Tayar Bocor!

Balik dari menderma darah terus ke pejabat semula.. berehat sebentar untuk memulihkan tenaga. Pukul 6 terus ke parking. Sebaik sahaja menghidupkan enjin motor, terasa handle motor nih berat sangat. Aiseh man, tayar depan pancit la pulak! patut la handle rasa berat.

Naik motor macam nih la, kalau nasib tak baik tayar pancit, tak pun cable clutch putus, tak pun cable minyak putus, macam-macam la. Apa-apa pun itu ialah asam garam bagi seorang biker tulen!


Tayar Bocor
Tayar Bocor

Nasib baik la tayar depan pakai Dunlop TT100, boleh juga dilanyak perlahan-lahan sehingga sampai ke bengkel motor yang berdekatan. Kalau pakai tayar cap lain tentu dah terpeleot.



Dunlop TT100
Dunlop TT100

Brader bengekel nih kerja memang pantas. Maklum la dah memang kerja dia. Tentulah dia expert dalam bidangnya.



Jaguh Yang Malang
Jaguh Yang Malang


Sambil menunggu proses menukar tiub depan motor Aku tue, terperasan pula kat dalam bengkel tue ada sebuah jaguh sebaya Jaguh Aku yang rosak teruk handle dan fork hadapannya.

Menurut pomen kat bengkel tue motor itu mengalami kerosakkan serius di bahagian fork hadapan dan perlu di buka semuanya untuk diperiksa komponen yang rosak. Aku mengesyaki yang motor tersebut tentu telah terlibat dalam kemalangan.



Jaguh - Kerosakkan serius di bahagian fork hadapan
Jaguh - Kerosakkan serius di bahagian fork hadapan

Apa-pun setelah 10 minit menunggu motor telah siap dan besedia untuk berkhidmat semula. Kos untuk menukar tiub RM12. Kira ok la tue daripada terpaksa menolak motor. Kali terakhir tayar motor bocor dalam bulan Mac yang lepas rasanya.

0 comments:

Pengalaman Pertama Kali Menderma Darah

Hari ini Aku menderma darah di Johor Specialist Hospital. Sebenarnya inilah pertama kali Aku menderma darah. Gementar juga pada mulanya. Tetapi kalau tak cuba tak tau pula macam mana rasanya menderma darah. Kami berlima ke JSH untuk menderma darah kerana bapa kepada seorang staff di pejabat memerlukan bantuan. 



Blood Donor Enrollment Form
Blood Donor Enrollment Form

Alhamdulillah, setelah beberapa ujian Aku disahkan boleh menderma tetapi salah seorang dari kami tidak boleh menderma kerana beliau dikesan ada darah tinggi!

Derma Darah Sambil Tonton TV!
Derma Darah Sambil Tonton TV!

Menurut staff makmal itu, darah Aku akan diambil sebanyak 400ml. Agak banyak juga tue :) dan selepas menderma, Aku harus menunggu sehingga 3 bulan untuk menderma lagi. 


400ml
400ml


Rasanya dengan cara ini sahaja Aku dapat membantu mereka yang memerlukan bantuan.

0 comments:

Me & Blog Update

Minggu ni memang agak menyeronokkan! Hujung minggu, Aku balik ke Seremban untuk mengambil Azza dan anak-anak. Azza dah pun dah habis berpantang. Sepatutnya Aku ambil mereka lebih awal tetapi disebabkan Aku nak ke Macau/Zhuhai, terpaksa di tangguhkan ke minggu satu lagi.

0 comments:

Nasi Ayam Penyet - Gerai Mama Zai Bestmart

Hari Sabtu yang lepas, terpaksa masuk kerja kerana ada "system testing". Masuk kerja pukul 11:00 pagi. Pukul 2:00 petang baru "test" di mulakan. Malam semalamnya entah macam mana boleh ter "skip" makan malam, mungkin sebab letih sangat! Pagi tue ke opis dengan perut yang amat lapar, Err pagi tue pulak ter "skip" sarapan pagi! Hmmm, macam-macamlah. 

Sampai ke pejabat agenda pertama ialah memikirkan tengahari itu nak makan apa? Kawan sepejabat nih buat cadangan: "Tengahari ni kena nasi ayam penyet di Bestmart?" Wahahaha, idea yang menarik!




Tepat pukul 12:30 tengahari keluar dari opis, menuju ke Bestmart, Nusa Bestari. Tak sampai 5 minit dah pun sampai. Kami terus order 2 set "Nasi Ayam Penyet". Memang tak sabar-sabar nak makan. Ayam penyet tue sebenarnya ayam goreng biasa je, cuma dah di ketuk. Jadi senanglah untuk di makan. Menurut kawan opis aku tue, sambal ayam penyet tue lah yang buat ayam tue sedap! Aku pun bersetuju dengan pendapatnya. Sambal tue memang sedap!




Ahaha.. kalau ada masa memang nak ke Bestmart lagi. Nak kena Nasi Ayam Penyet di gerai Mama Zai.








3 comments:

Masa Untuk Berjalan-Jalan Makan Angin - Zhuhai & Macau #3

Ini adalah Koleksi Catatan Perjalanan - Masa Untuk Berjalan-Jalan Makan Angin - Zhuhai & Macau #3

Hari Ketiga


Setelah selesai bersarapan, kami “check out” dari hotel dan menaiki bas menuju ke Gobei Port untuk ke Macau semula. Pemeriksaan imigresen dan kastam China amat perlahan untuk ke Macau. Kami mengambil masa hampir sejam untruk melepasi pemeriksaan tersebut. Walau bagaimana pun semuanya berjalan dengan lancar. 



0 comments:

Masa Untuk Berjalan-Jalan Makan Angin - Zhuhai & Macau #2

Ini adalah Koleksi Catatan Perjalanan - Masa Untuk Berjalan-Jalan Makan Angin - Zhuhai & Macau #2

Hari Kedua


Hari ini kami dibenarkan untuk meng“explore” Bandar Zhuhai! Rancangan kami ialah untuk mencari tempat membeli-belah. Berdasarkan maklumat daripada rakan-rakan Group 1, mereka mencadangkan supaya kami ke kawasan Gobei Port, Zhuhai Port Plaza, Lianhua Road dan Lotus Road. 

Dalam pukul 9:10 pagi kami telah keluar dari hotel untuk menuju ke Zhuhai Port Plaza, tempat membeli belah yang terkenal. Sebaik tiba di sana memang rambang mata melihat kedai dan barang-barang yang di jual di sana. Seperti biasa Aku tak terburu-buru untuk membuat pembelian. Aku lebih suka memerhati dan melihat-lihat apa yang menarik di situ!




0 comments:

Masa Untuk Berjalan-Jalan Makan Angin - Zhuhai & Macau #1

Ini adalah Koleksi Catatan Perjalanan - Masa Untuk Berjalan-Jalan Makan Angin - Zhuhai & Macau #1

Antara "event" yang dinanti-nantikan pada setiap tahun ialah "company trip!"  Tahun ini kami akan ke Macau & Zhuhai, China. Kali terakhir Aku mengikuti company trip ialah pada tahun 2006 ke Bali. Alhamdulillah tahun ini tiada perkara yang menghalang Aku untuk menyertainya. Mengikut jadual yang dikeluarkan oleh pengelola trip ini, kami akan berada di sana selama 4 hari 3 malam. Bertolak ke sana pada 02/08/2008 dan pulang semula pada 05/08/2008.

Hari yang di nanti-nantikan telah tiba, kami akan berangkat ke Macau. Kami di kehendaki untuk berada di Menara MSC Cyberport tepat pukul 4:00 pagi untuk “coach transfer” ke Lapangan Terbang Senai. Aku dan seorang rakan mengambil keputusan untuk tidur di pejabat malam itu. Maklumlah kalau tidur di rumah takut terlajak nanti..

Hari Pertama - Zhuhai


Perjalanan ke Macau mengambil masa lebih kurang 3 jam 45 minit. Sepanjang perjalanan Aku mengambil peluang itu untuk tidur sepuasnya kerana sebaik sahaja tiba di Macau, kami akan segera berangkat ke Zhuhai dan seterusnya memulakan aktiviti melawat di sekitar Bandar Zhuhai.




2 comments:

Copyright © 2017 BEAM™