A Girl Must Be Treated Like A Girl

 "Girl must be treated like a girl"
"Girl must be treated like a girl"

Dah janji dengan Nurin Iman nak belikan dia patung Barbie. Sebaik sahaja dapat gaji bulan lepas terus ke Toy R Us di Tebrau City untuk menunaikan impiannya. Aku sebenarnya tak berapa gemarkan permainan yang berasaskan patung ni. Tapi apakan daya, "Girl must be treated like a girl" tak boleh nak dielakkan!

2 comments:

Proton Satria Gearbox Oil Cooling Hose

Sudah hampir 2 minggu saya terperasan ada kesan minyak di lantai. Rasanya datang dari Satria. Nampak tidak membimbangkan sebab amaunnya tidak banyak. Tapi kesan minyak itu datang dari bahagian hadapan enjin, di bawah radiator. Hmmm.. bila di selidiki memang ada kesan minyak meleleh dari hos menuju ke "gearbox". Sah lah memang hos tu yang dah bermasalah. Dah keras. Rasanya hos tersebut sebaya dengan usia Satria ni, dekat 10 tahun. Memang wajib di tukar!



Proton Satria Gearbox Oil Cooling Hose
Proton Satria Gearbox Oil Cooling Hose



Hari Sabtu yang lepas terus ke bengkel untuk memperbaiki kerosakkan itu. Susah juga nak tukar hos tu.. kalau tak ada kelengkapan dan alat-alat yang sesuai. Dekat sejam lebih juga baru siap. Pakai kereta lama memang macam ni la.. kena peka dan pantas. Kalau nampak ada sesuatu atau rasa tak sedap bila memandu, cepat-cepatlah ke bengkel. Kalau di biarkan tentu melarat.
Hos yang di ganti itu sebenarnya berfungsi untuk menyejukkan minyak "gearbox". Kalau hos tersebut bocor atau pecah confirm kereta tak boleh jalan sebab minyak gearbox panas! Kos untuk mengganti "Gearbox Oil Cooling Hose" tersebut ialah RM 95 termasuk upah.

Dah terlanjur di bengkel, terus minta mekanik periksa "Timing Belt". Kalau ikut mileage masih ada 30,000 km lagi. Sepatutnya kalau ikut jadual, pertengahan tahun hadapan baru nak tukar. Mekanik tu kata keadaan "Timing Belt" masih ok, cuma bearingnya dah tak berapa elok. Memang kena tukar awallah nampaknya. Tak perlu tunggu sampai pertengahan tahun hadapan. Mungkin bulan 12 nih dah boleh masuk bengkel untuk next project, tukar "Timing Belt"! Kena sedialah RM250 untuk "Timing Belt" MMC 100,000 km.

0 comments:

PC Assembly - Budak Sekolah Pun Boleh Buat! #1

Aku sebenarnya dah lama tak buat kerja teknikal nih, err maksud Aku PC assembly and trouble shooting. Memang minat buat kerja-kerja macam tue sejak dari zaman universiti lagi. Tapi sejak kebelakangan ni Aku dah tak sentuh lagi kerja-kerja tue, baik di tempat kerja dan semasa di rumah. Pertama sebab tak cukup masa. Keduanya mungkin sebab dah ada 2 orang anak yang sedang membesar dan sentiasa "ingin tahu" dan "meniru" apa yang Aku buat. Ketiga mungkin Aku kot yang dah hilang semangat nak buat kerja-kerja tue sebab kebanyakan "hardware" sekarang nih dah truly "plug n play". Dah tak perlu buat configuration.. hmm dengan erti kata lain terlalu mudah la kerja nih.. Budak sekolah pun dah boleh buat!

Back then, semuanya perlu di configure, dari sound card sampai ke CPU speed pun perlu di setkan secara manual, kena tahu berapa multiplier dan di darab dengan clock speed.. itu baru nak dapatkan speed CPU belum lagi nak configure sound card.. IRQ berapa nak guna dan sebagainya, sungguh complicated! Di tambah dengan beberapa "tweak" dan "overclock" buat kerja-kerja assembly dan upgrading PC nih bertambah menarik dan mencabar!


Budak Sekolah Pun Boleh Buat! #1
Budak Sekolah Pun Boleh Buat! #1



Beberapa minggu lepas ada 2 orang datang minta tolong untuk membaiki PC dan notebooknya. Memang malas nak buat pada mulanya, oleh kerana yang minta tolong itu pakcik sendiri dan yang seorang lagi tu kawan baik sejak zaman persekolahan tak sampai hati nak menolaknya.

Notebook kepunyaan kawan tu tak ada masalah sangat kecuali software dah almost corrupt, cuma perlu di install semula OS nya. Manakala PC Pakcik Aku tue ada masalah overheating. Tak tahu kenapa, tetapi base on Aku punya observation kemungkinan motherboard tue dah bermasalah. Mungkin kena tukar "Mobo" baru dan betulkan "air inflow" dan "out flow" pada casing. Seperti yang di jangka memang terdapat masalah pada "CPU Fan", "Mobo" dan "air inflow/outflow" pada casing. Dah lama tak buka hardware.. bila terpandang Mobo Socket 775 rasanya tak banyak beza dengan teknologi terdahulu Socket 478. Sangkaan Aku agak meleset sebab apabila di buka CPU dari Mobo.. Processor untuk socket 775 tiada pin langsung!


Processor untuk socket 775 tiada pin langsung!
Processor untuk socket 775 tiada pin langsung!


Oleh kerana Processor socket 775 tiada pin, memang amat mudah untuk membuka dan memasangnya kerana kita tidak perlu risau jika tersalah pasang, atau khuatir jika pin pada processor itu akan bengkok atau patah. Memang mudah! Seperti yang Aku katakan kalau macam ni "Budak sekolah pun boleh buat!"

Hari Isnin yang lepas Aku ke Landmark Mall untuk pergi membeli "Motherboard", CPU Fan dan RAM. Dah terlanjur nak ganti "Mobo" Aku rasa baik upgradekan sekali RAM PC tu. Bila sampai di sana, tanpa berlengah terus pergi ke beberapa buah kedai untuk mendapatkan price list untuk barang-barang yang Aku kehendaki itu. Terkejut tengok harga hardware sekarang.. Murah! Untuk Mobo socket 775 harga bermula dari RM120, CPU Fan dalam RM20 dan yang paling menarik ialah harga RAM 1GB DDR533 cuma RM55! 

Bila tengok harga RAM yang murah tu.. teringat masa zaman Universiti dulu.. Nak upgrade RAM dari 8MB ke 32MB.. kumpul duit satu semester baru boleh beli.. masa tue RAM EDO 16MB X 2 Unit berharga RM280! Itu cerita tahun 1996 la.. Kalau sekarang RM 280 tue dah boleh dapat Mobo + CPU Fan + RAM + Casing! Uishh.. untung la budak-budak Universiti dan sekolah sekarang!



0 comments:

Copyright © 2017 BEAM™