Azza's Birthday :D

Happy Birthday to my wife :D Sepeti biasa "nothing fancy" hehe.. maklumlah "birthday" nya kena time² hujung bulan! But I do take her & kids dine outside! 


 

Anyway she's 5 years younger than me. Every time we celebrated her birthday, it will act as a reminder that I'm getting older and older. Haha..




1 comments:

Modenas Jaguh 175 - Ganti Oil Seal!

Sudah dekat seminggu Aku memang terperasan, setiap kali Aku "parking" Jaguh ni ada kesan minyak hitam di lantai. Nampaknya memang ada yang tak kena. Ada bahagian yang bocor! Tapi tak tau bahagian mana. Mungkin sisa minyak dari rantai, mungkin juga minyak dari "drain plug nut" atau yang paling serius mungkin dari gasket yang terbakar! Hmm.. memang isu "serius" juga ni kalau tak diselidik betul-betul dan buat tak kisah takut melarat jadi hal besar nanti.


Oil Seal Atau Drain Plug Nut?


Hari Sabtu yang lepas, luangkan masa untuk ke bengkel untuk buat pemeriksaan fizikal keatas Jaguh. Mekanik tue pun "suspect" perkara yang sama dengan Aku, cuma dia lebih menumpukan pada "Oil seal" sedangkan Aku lebih pada "drain plug nut". Maklumlah, Aku tak ada cukup "tools" untuk memeriksa semasa di rumah.

Mula-mula buka penutup "sprocket"/rantai di tepi kotak gear. Bersihkan sepenuhnya sisa-sisa minyak dari rantai. Bila semuanya dah bersih, ketatkan "drain plug nut" dan selepas itu perhatikan dengan betul, bahagian mana yang basah..



Modenas Jaguh 175 - Ganti Oil Seal!
Bersihkan epenuhnya sisa-sisa minyak


Sah! Memang Oil Seal Punya Hal!


Rupa-rupanya kebocoran itu sebenarnya berpunca dari "oil seal" di tuas penukar gear Jaguh. Haa... memang Aku tak jangka langsung! "Diagnostic" mekanik itu tepatlah!



Modenas Jaguh 175 - Ganti Oil Seal!
"Oil seal" yang bermasalah, mungkin sebab dah lama.


Tak Sampai 5 Minit Siap!


Nasib baiklah cuma "oil seal". Kalau tak tentu banyak kerja! Tukar "oil seal" tak sampai pun 5 minit dah siap! Alhamdulillah.. selasai satu masalah. Tapi yang tak berapa menariknya "Oil seal" yang diganti tu bukannya "original" untuk Jaguh, rasanya dari EX5! 

Nampaknya Aku kena ke Modenas juga untuk beli "oil seal" yang "original". Lepas nih boleh pasang sendiri! Untuk sementara waktu masih boleh bertahan.





0 comments:

Jalan-jalan Di IKEA

Balik ke Seremban tempohari, sempat juga ke IKEA. Tak merancang pun nak ke sana, tiba-tiba terasa nak pergi. Mungkin sebab dah lama tak ke sana dan memang ada barang-barang kegunaan harian yang hendak dibeli. Maklum la dulu kami bertiga sekarang dah berempat.. banyak yang perlu di tambah :D

Rasanya "timing" ke sana kurang tepatlah.. Err masa tue IKEA sedang "Sale"!!! Jalan raya sesak, parking pun susah.. Orang ramai berduyun-duyun, hmm memang tak "convinience" langsung! Aku kot yang terlepas pandang.. maklumlah memang tak merancang nak pergi pada mulanya.



Jalan-jalan Di IKEA

0 comments:

Honda Phantom Custom - Idea Menarik Tetapi Agak Keterlaluan!

Hari Ahad yang lepas, seperti biasa Aku pergi servis Jaguh. Kebetulan pada masa itu ada seorang "biker" dari Singapura ada di bengkel itu. Mula-mula Aku tak perasan kelainan pada "Honda Phantom" ini.  Bila diperhatikan betul-betul, baharulah terperasan memang ada "custom bumper" pada belakang motorsikal tersebut.


Honda Phantom Custom - Idea Menarik Tetapi Agak Keterlaluan!
 Idea Menarik Tetapi Agak Keterlaluan!




Ada gigi tajam tu! Aku siap pegang sebab nak pastikan... Memang tajam! Ni kalau kena tayar motor lain mesti bocor!

Menurut pemilik motor tu dia sudah serik kerana sering dilanggar dari belakang.. Menurut beliau lagi, tahun ini sahaja sudah 3 kali dia menggantikan nombor pendaftaran beserta pemegangnya. Pemegang tersebut tidak dijual di sini. Terpaksa beli di Singapura! Seunit SGD35!

Sebab itu dia ambil keputusan untuk memasangnya. Tujuanya hanya untuk melindungi nombor pendaftaran beserta pemegangnya dari pecah lagi!

Hehe.. idea menarik  tetapi agak keterlaluan!



2 comments:

ZyXel Zywall 5 Sudah Sampai

Akhirnya setelah mengambil kira pelbagai faktor terutamanya harga, ZyXel Zywall 5 telah dipilih untuk menggantikan Cyberguard SG560. Terus buat "Purchase Order" dan hantar ke pembekal. Alhamdulillah selepas 3 hari menunggu, unit ini sampai hari Jumaat yang lepas.




Sebaik sahaja sampai, Aku terus membuka kotak dan melakukan konfigurasi! Memang tidak boleh menunggu lagi. Router ini perlu disiapkan dan disediakan secepat mungkin. Router DSL basic yang digunakan sementara ini tak dapat menampung aliran trafik dan "firewall rules" yang banyak. 

Walaupun harganya tak berapa mahal ini cuma model asas bagi kategori Internet Security Appliance, rekabentuk serta penampilan unit tersebut adalah sebaliknya. Dan yang paling menarik ialah unit ini boleh dipasang pada IT equipment rack! Memang nampak macam model "high end"!


0 comments:

Karya Seni - Nurin Iman

Ini ialah lukisan yang di lukis oleh Nurin Iman! Complicated! :D Semuanya ada.. dari rumah, pokok, ahli keluarga, matahari dan kapal terbang!

2 comments:

Nurin Iman - Hand Held Buble Machine

Balik dari Bazar JB tempohari, singgah ke Danga Bay. Memang masa mula-mula keluar rumah sepatutnya kami terus ke Danga Bay. Tapi bila hampir sampai di Danga Bay dan mendapati dapati tempat itu terlalu sesak, kami terus ke Pusat Bandar. Biarkan keadaan disitu reda, nanti dalam perjalanan balik boleh singgah semula ke Danga Bay. 

Tiada apa yang menarik di Danga Bay. Cuma kebetulan pada hari itu ialah Valentine Day. Jadi ramai yang ambil peluang untuk bersiar-siar dan keluar bersama. Dalam bersesak-sesak itu, di Danga Bay ramai pula peniaga yang menjual "hand held bubble machine"!


Nurin Iman - Menguji Hand Held Buble Machine

Tertarik dengan hand held bubble machine ini, kami membelinya untuk Nurin Iman. She's so excited! Bila sampai di rumah terus bermain dengannya. Budak-budak memang begitu. Mana tahu hendak bersabar. Itu sudah dikira bernasib baik juga.. Kalau tidak dipujuk dari awal,  mungkin dia hendak bermain benda itu semasa di dalam kereta lagi! 


Nurin Iman - Akhirnya Sudah Mahir Menggunakan Hand Held Buble Machine 
Haha.. bayangkanlah kalau dia betul-betul bermain benda ini didalam kereta..


0 comments:

Modenas Jaguh 175 - Jarum Speedo Meter Tersangkut Pada 25km/h!


Hampir setiap petang hujan.. Masa hujan tidak boleh tunggang motor laju-laju. 

Mungkin sudah beberapa kali terkena hujan semasa balik kerja dan menunggang dengan kadar perlahan, speedo meter tersangkut pada angka 25km/h!


Modenas Jaguh 175 - Jarum Speedo Meter Tersangkut Pada 25km/h!
Jarum Speedo Meter Tersangkut Pada 25km/h!






0 comments:

Cyberguard SG560 Firewall/VPN Buat Hal!

Lepas satu equipment rosak..tambah satu lagi! Kali ini Cyberguard SG560 Firewall/VPN Unit buat hal! Tiba-tiba tak boleh connect to the internet! Hmmm.. kat mana silapnya? Base on diagnostics LED kemungkinan terdapat firmware error pada unit tersebut. Hmm akhirnya setelah 3 tahun berkhidmat..terpaksalah digantikan dengan unit yang lain..


Cyberguard SG560 Firewall/VPN
Cyberguard SG560 Firewall/VPN

Cuba juga reset unit tersebut pada "factory default setting".. Still no luck! nampaknya memang "permenant damage!" Terpaksalah minta peruntukan kecemasan dari "company" untuk menggantikan dengan unit yang setara dengannya.

Setelah menghubungi beberapa "Supplier" ada 3 model yang setara dengan Cyberguard 560 dari segi harga dan prestasi. Diantaranya ialah Dlink DFL 210, ZyXel Zywall 5 dan SifoWorks U100. Hmm.. kena compare technical spec, performance dan akhir sekali harga sebelum membuat keputusan untuk membeli yang baru.. :D

0 comments:

PDC Buat Hal!

Mungkin tahun 2009 ni boleh dikatakan sebagai tahun rosak!  Banyak equipment dah mula buat hal.  Salah satu dari padanya ialah Primary Domain Controller.  Mungkin "machine" ni merajuk kot sebab Aku pun sekarang ini sedang dalam proses memindahkan semua user ke "Domain Controller" yang baru. 

PDC yang rosak ini pun dah berusia lebih kurang 8 atau 9 tahun!  Nasib baiklah ada "Backup Domain Controller" yang boleh mengambil alih tugas PDC buat sementara waktu.   Berdasarkan "Bios Post Diagnostics"  memang terdapat error pada RAM slot bank 3!   Aku pun buka casing Net Server 2000 dan cabut RAM dari bank 3/4 dan kemudiannya menghidupkannya semula. Alhamdulillah  server itu dapat di hidupkan,  tetapi "under powered" lah.

Aku terpaksa tanggalkan RAM dari bank 3 /4,  jadi kapisiti RAM untuk server tersebut telah turun dari 1GB kepada 512MB!  Tak apa lah,  asalkan dia masih nak hidup itu pun sudah cukup bagus :D




Sementara Aku melengkapkan "in house project" ini, bertahanlah..  Kalau nak rosak terus pun tak apa.. asalkan Aku dah siapkan "migration" ke Domain Controller yang baru!

Nampaknya Aku kena lebih pantas untuk siapkan "Migration Project" ni :D untuk mengelakkan gangguan pada operasi seharian.

0 comments:

Copyright © 2017 BEAM™