BEAM

Bila Encik Anif Menulis (BEAM)

Trending

29 September 2009

September 29, 2009

Persiapan Raya - Part 1

Tahun ini persiapan untuk hari raya disediakan agak lewat. Maklumlah, gaji pun baru dikreditkan ke dalam akaun bank dua hari yang lepas (lagi 2 hari nak raya!). Alhamdulillah! Itu pun sudah dikira cukup bagus, kalau nasib tak baik mungkin lepas hari raya baru gaji masuk! Dapatlah kami membuat persiapan Hari Raya seadanya.

15 September 2009

September 15, 2009

جاوي

كالي تراحير اكو منولس دالم جاوي 20 تحون يع لفس. تك تاحو نك دمولاكن داري مان. تاكوت ترتوليس ايت ساله. تتافي كالو تك دمولاكن تنتو اكن لوف تروس. كالو سوده لوف تنتو اكن فوفوس. اف ايت جاوي؟

14 September 2009

September 14, 2009

Akhirnya.. Dia Berjaya

"Abah.. Nurin haus.." Abah.. Nurin Lapar" Lagi sejam hendak berbuka puasa lebih hebat rengekkannya. "Nurin Iman kena sabar.. sekejap lagi hendak berbuka!" Ujarku. Dalam pada merengek-rengek itu, akhirnya dia tertidur! Kesiannya.. Tetapi apa yang penting Nurin Iman telah berjaya berpuasa penuh setelah beberapa kali mencuba. Alhamdulillah.

Dalam pada merengek-rengek itu, sempat juga dia meminta kuih donut, karipap dan "slurpee" untuk berbuka puasa :D

10 September 2009

September 10, 2009

McCurry Vs McDonalds.. McDin

Tersenyum bila Aku membaca berita ini di akhbar online. Patutnya dah lama orang-orang Scotland yang mempunyai "Surname" Encik Mc menyaman McDonalds sebab menggunakan nama keluarga mereka atau menuntut royalti atas penggunaan nama tersebut!

09 September 2009

September 09, 2009

Modenas Jaguh 175 - Ganti Oil Seal Enjin & Fork Hadapan

Sudah sampai masa untuk satu lagi "major" servis. Projek kali ini ialah mengganti "Oil Seal" enjin dan "Oil Seal" fork hadapan.


Ganti Oil Seal Enjin Dan Fork 


 "Oil seal" enjin itu memang sudah bermasalah sejak beberapa bulan yang lepas dan "Oil Seal" fork hadapan pun mula menunjukkan tanda-tanda kebocoran. Bila sudah ada dua masalah ini barulah Aku ambil keputusan untuk menggantikannya dan membuat servis enjin serentak.Modenas Jaguh 175 - Ganti Oil Seal Enjin & Fork Hadapan
Kerja-kerja Mengganti Oil Seal Sedang DilakukanOil Seal Bocor Brek Hadapan Tidak Mencengkam!


Modenas Jaguh 175 ini digunakan setiap hari untuk ke tempat kerja. Bila "Oil Seal" fork hadapan sudah mula bocor, sisa minyak "fork" mengalir ke "Disc Brake" dan menyebabkan brek hadapan tidak mencengkam dengan baik! 

Motor sebesar ini tidak dapat berhenti dengan sempurna tanpa brek hadapan dan belakang yang bagus. Bahaya.. sebab itu perlu dibaiki secepat mungkin!

02 September 2009

September 02, 2009

1 Malaysia, 3 Malaysian - HangusIklan Proton sempena hari kemerdekaan. Terdapat 7 siri kesemuanya. Siri ke 7 ini bertajuk "Hangus". Kesemuanya berlatar belakangkan pasar malam, ringkas tetapi sarat dengan mesej mengenai Malaysia dan kepelbagaiannya. Afdlin Shauki, Dato David Aramugum dan Ho Yuhang memang bersahaja melakonkannya.

September 02, 2009

15 Malaysia

Sejak bulan lepas laman web 15malaysia.com menjadi tumpuan. 15malaysia merupakan satu projek yang amat unik mengenai Malaysia dari perspektif yang sedikit berbeza daripada aliran arus perdana. Kalau ada masa terluang, Aku akan tonton satu persatu filem-filem pendek yang disiarkan.

Ada buah tangan istimewa dari Allayarham Yasmin Ahmad di 15malaysia bertajuk "Chocolate"!

APA ITU 15MALAYSIA?

15Malaysia adalah satu projek filem pendek. Ia terdiri daripada 15 filem pendek tentang Malaysia yang diarahkan oleh direktor-direktor filem termuda di Malaysia. Masa julat setiap filem adalah kira-kira 5 hingga 7 minit. - 15malaysia.com


01 September 2009

September 01, 2009

Merdeka!!!!

Aku taip artikel ini lebih kurang 2 tahun yang lepas di blog yang lain. Cuma kali ini Aku kemaskini dan "edit" beberapa bahagian untuk disesuaikan dengan keadaan semasa.