BEAM

Bila Encik Anif Menulis (BEAM)

Trending

31 December 2012

December 31, 2012

Karnival Upin & Ipin - Stadium Bandaraya Johor Bahru

Karnival Upin & Ipin 2012 - Johor Bahru
Karnival Upin & Ipin yang diadakan pada 28, 29 dan 30 Disember 2012 yang lepas bertempat di Stadium Bandaraya Johor Bahru.

Bila anak-anak terlihat iklannya yang telah disiarkan di televisyen tempohari, kami sudah tahu bahawa hujung minggu tersebut memang kami akan dipaksa ke sana!

28 December 2012

December 28, 2012

aigoPad M60 - Tablet Untuk Kanak-kanak

Aigo Pad M60 - Murah! Hanya RM159 Di Malaysia
Terpandang iklan ini di akhbar hari ini. Sangat terkejut apabila melihat harganya. Sebuah tablet berjenama aigoPad M60 bersaiz 6 inci dijual pada harga RM159! Rasanya buat masa ini, inilah tablet yang termurah yang dijual dipasaran sekarang.

Tablet ini boleh didapati daripada pengedar-pengedarnya yang sah di seluruh negara dan juga melalui Lazada Malaysia [Link]

27 December 2012

25 December 2012

December 25, 2012

Rokok Elektronik - Cerita Kedai Kopi

Rokok Elektronik - E Cigarette - Malaysia
Minggu lepas sesi cerita kedai kopi berkisar tentang rokok elektronik atau E-Cigarette [Link] yang semakin popular sekarang. Versi baharu yang telah dikemaskini diberitakan lebih canggih dan dapat memberikan lebih kawalan kepada penggunanya. 

23 December 2012

December 23, 2012

Jualan Gudang Converse Dan Yong Tauhu

Semalam ada terbaca di akhbar tentang Jualan Gudang Converse yang diadakan di Plaza Pelangi.

Memandangkan hari ini saya tidak bekerja, saya bercadang untuk pergi ke sana bersama keluarga. Memang ada benda yang hendak dicari. Harap boleh mendapatkannya pada harga yang berpatutan.

Hujan disepanjang perjalanan. Risau juga kalau ianya berterusan lama tentu akan ada kawasan atau jalan yang akan dinaiki air.  Apa pun kami selamat tiba ke Plaza Pelangi lebih kurang jam 3:30 petang.  Terus ke Aras satu dimana jualan gudang itu diadakan. Memang banyak barangan Converse yang dijual pada harga diskaun sehingga maksimum 70 peratus. Converse Warehouse Sale 2012 - Plaza Pelangi - Johor BahruHitam Pun Hitamlah


Apa pun tujuan utama kami kesana ialah untuk mencari beg sandang. Tidak banyak pilihan yang ada, yang banyak hanya kasut. Tentunya "sneaker" klasik Chuck Taylor All Stars menjadi tarikan utama. Manakala untuk beg sandang, tawaran terbaik pada hari tersebut ialah 2 buah beg sandang dijual pada harga RM80. Cuma tidak banyak pilihan rekabentuk. Semuanya berwana hitam dengan corak yang berlainan. Hitam pun hitamlah, kami beli 2. Satu untuk Nurin Iman dan satu lagi untuk emaknya.

Chuck Taylor All Stars


Sebelum membuat pembayaran, tergerak hati pula untuk memiliki "sneaker" klasik Chuck Taylor All Stars yang ditawarkan dengan diskaun 70 peratus. Akhirnya tersangkut juga dengan 3 barangan untuk dibawa pulang.  

Yong Tauhu


Dalam perjalanan pulang ke rumah tergerak hati untuk singgah di Plaza Angsana untuk makan malam kami. Cuaca sejuk ini menyebabkan saya teringin benar hendak makan Yong Tauhu


R & Z  Yong Tauhu - Plaza Angsana


Kebetulan di Plaza Angsana sekarang sedang berjalanan acara Promosi Kraf Malaysia. Ramai yang menghadirinya menyebabkan untuk makan di medan selera pun amat susah mendapat meja kosong. Setelah menunggu buat seketika dan masih lagi gagal mendaptkan meja kosong, akhirnya kami mengambil keputusan untuk membeli bungkus dan makan di rumah!

Kesal


Kadang-kadang agak kesal juga dengan sikap segelintir pengunjung di medan selera. Bagaikan tidak perihatin dengan keadaan semasa. Jika sudah menjamu selera, segeralah beredar. Beri peluang pada orang lain pula. Maklumlah ramai yang sedang menunggu!

22 December 2012

December 22, 2012

ASB - Dividen 7.75 Sen, Bonus 1.15 Sen

ASB - Dividen 2012 - 7.75 Sen, Bonus 1.15 Sen
KUALA LUMPUR, 21 Dis (Bernama) -- Pemegang unit Amanah Saham Bumiputera (ASB) akan menerima dividen 7.75 sen seunit bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember, 2012 berbanding 7.65 sen tahun lepas.

Sejumlah 7.82 juta pemegang unit, yang kini memiliki sejumlah 110.2 bilion unit ASB, juga akan menerima bonus sebanyak 1.15 sen seunit.

20 December 2012

December 20, 2012

Masa Untuk Berjalan-Jalan Makan Angin - Beijing #4

The World's Longest Corridor - Summer Place - Beijing 2012
Kami diminta berkumpul di lobi hotel dan memulakan perjalanan tepat jam 9:00 pagi.

Aturcara utama pada hari ke 4 di Bejing akan merangkumi lawatan ke Summer Palace, Panda House - Beijing Zoo dan Hutong Street.

Perjalanan ke destinasi pertama iaitu Summer Palace tidaklah terlalu jauh dari hotel penginapan. Cuma semasa hendak keluar dari hotel, bas yang kami naiki tidak dapat keluar kerana laluan keluar tersekat dek deretan kereta tetamu yang tiba-tiba memenuhi hotel bagi menghadiri satu majis perkahwinan yang diadakan pada hari tersebut.

18 December 2012

December 18, 2012

Kesibukan Menjadi Penghalang

Summer Palace - Beijing 2012
Masih ada beberapa lagi klip video yang belum sempat disunting menyebabkan siri cerita mengenai Masa Untuk Berjalan-jalan Makan Angin - Beijing [Link] tertangguh. Masih ada 2 lagi bahagian terakhir yang perlu dilengkapkan.

Walaupun sudah 2 bulan saya pulang ke tanah air, cerita tersebut masih segar dalam ingatan dan ditambah lagi dengan bantuan puluhan gambar-gambar dan video yang diambil semasa di sana.

16 December 2012

December 16, 2012

Kalau Mahu Makan Kena Pulas Dahulu! #2

Buah Pulasan Ranum Di Pokok
Pohon pulasan yang berada di kebun belakang rumah Abah di kampung memang tidak pernah mengecewakan. Tahun ini seperti tahun-tahun sebelumnya ia berbuah lebat.

Seronok bila Abah memberitahu bahawa menjelang minggu hadapan (minggu ini) buah pulasan itu akan cukup ranum untuk dipetik. 

15 December 2012

December 15, 2012

Hidup Perlu Diteruskan

Harimau Malaya
Masih belum pulih sepenuhnya daripada kekecewaan kerana kekalahan skuad Harimau Malaya kepada Thailand. Kalau diikutkan memang malas nak menulis mengenainya.

Namun begitu, inilah adat permainan. Pasti akan ada pihak yang menang dan akan ada pihak yang kalah. Terima kekalahan dengan hati yang terbuka.

13 December 2012

11 December 2012

December 11, 2012

Teka Teki Teka Tekuk #3

Antara aktiviti rutin saya dan anak-anak, tentunya sesi teka teki. Rasanya teka teki yang ini antara yang mencabar minda dan susah untuk dijawab.

Kali ini teka teki diolah istimewa oleh Nurin Iman dan adiknya, Nurin Amani.

Nurin Amani: "Kakinya ada 3. Matanya ada 2".
Nurin Amani: "Tangannya ada 4".
Nurin Amani: "Apa jawpannya, Abah?"
Nurin Iman: "Itu pun Abah tak tahu ke?"
Abah: "Apa jawapannya?"
Nurin AmaniJawapannya "Alien" la Abah!Teka Teki Teka Tekuk - Jawapannya "Alien" la Abah!
Teka Teki Teka Tekuk - Jawapannya "Alien" la Abah!Abah: "Laa..."

Alien? Pengaruh Ben 10 ni.. haha..


10 December 2012

December 10, 2012

Pengalaman Pertama Kali Melihat Panda

Giant Panda - Beijing Zoo
Bila sudah sampai ke China, tidak lengkap lawatan jika tidak melihat beruang panda (Giant Panda).

Pada hari ke 4 lawatan kami telah dibawa melihat beruang panda di Panda Hall - Beijing Zoo.

Bagi yang telah ketinggalan tentang catatan kembara saya mengenai - Jalan-jalan ke China, boleh rujuk pautan berikut:

08 December 2012

07 December 2012

December 07, 2012

iPad Mini - Harga Bermula Dari RM999

iPad Mini - RM999 - RM1999 Di Malaysia
iPad Mini [Link] secara rasminya sudah boleh didapati daripada Apple Store Malaysia bermula dari RM999. Terdapat 2 variasi yang ditawarkan iaitu iPad Mini Wi-Fi dan iPad Mini Wi-Fi + Cellular. Bagi pembelian yang dilakukan dari atas talian, kos penghantaran adalah percuma dan penghantaran akan dibuat dalam masa 2 minggu daripada tarikh pesanan. Walau bagaimanapun, setiap pembelian dihadkan kepada maksimum hanya 2 unit.

04 December 2012

December 04, 2012

Info Serius Untuk Yang Serius Berblog!Bila diselongkar semula artikel lama yang ada diblog ini, rupa-rupanya sudah banyak juga artikel yang saya tulis berkaitan dengan aktiviti berblog. Bila diperhalusi, memang ada beberapa artikel yang boleh dijadikan sebagai tips dan panduan bagi mereka yang baru berjinak-jinak dengan dunia penulisan di alam maya.  

Antara artikel yang dikira menarik untuk dikongsi bersama ialah:Menjadi penulis blog perlu serius walaupun kandungan blog berunsurkan humor! Seperti kerjaya yang lain untuk berjaya serta bertahan lama dalam bidang ini seseorang itu perlukan pengorbanan, displin, komitmen serta tahap ketekunan yang tinggi

Semoga apa yang dikongsikan dapat memberi manfaat buat semua.

02 December 2012

December 02, 2012

Berblog Secara Serius? Perubahan Drastik Menghilangkan Identiti

Blog - Perubahan Drastik Menghilangkan Identiti


Bila ada masa terluang, tentunya peluang ini digunakan sepenuhnya untuk mengemaskini blog. Lupakan sementara tentang entri terkini kerana hari ini, saya secara spesifiknya akan memberi lebih tumpuan terhadap kerja-kerja mengemaskini susun atur blog. Ada sesuatu yang perlu dilakukan terhadap banner  iklan yang ada di muka hadapan blog. 

Setelah berfikir semask-masaknya akhirnya saya mengambil keputusan untuk memindahkan banner iklan yang bersaiz 468 x 60 ke bahagian tengah blog. Kedudukan asal banner tersebut didapati kurang sesuai kerana terlalu tertumpu dan agak menyemakkan dibahagian "header" blog. Memandangkan dibahagian atasnya sudah terdapat banner iklan bersaiz 720 x 90, pada fikiran saya adalah lebih baik untuk memindahkan banner bersaiz 468 x 60 yang berada dibawahnya ke bahagian lain.

Hmm.. kerja-kerja mengemaskini susun atur blog ini memang perlu selalu dilakukan. Mana-mana widget  atau kandungan yang sudah tidak efektif perlu dibuang dan digantikan dengan yang lain. Pun begitu, yang pastinya saya tidak suka perubahan yang terlalu drastik. Perubahan terlalu drastik tentunya akan menghilangkan identiiti blog.