BEAM

Bila Encik Anif Menulis (BEAM)

Trending

16 October 2014

October 16, 2014

Easy Rider Peringkat Permulaan - Apa Yang Ditawarkan Oleh Pasaran?

Boleh dikatakan segmen motosikal yang paling kurang diberikan tumpuan oleh pengeluar dan pengedar motosikal di Malaysia adalah segmen "Easy Rider (Cruiser)" peringkat permulaan. Namun begitu, terdapat beberapa pilihan model serta varian yang ditawarkan.

Manakala julat harga bermula dari RM13,000 hingga RM26,000. Antara model serta varian yang boleh didapati dipasaran sekarang adalah:


Keeway Dorado 250


Terdapat 2 varian yang diperkenalkan di Malaysia. Varian standard dan Black Night. Model yang agak menarik untuk diperkatakan kerana ia dilengkapi dengan enjin "V-Twin".


Keeway Dorado 250
Keeway Dorado 250Tha Heist - Cleveland CycleWerks


Motorsikal yang mempunyai rekabentuk asas yang menarik. Satu-satunya motosikal yang berada di dalam kategori (Easy Rider Peringkat Permulaan) ini di Malaysia yang menggunakan "Rigid Frame".


Tha Heist - Cleveland CycleWerks
Tha Heist - Cleveland CycleWerksNaza Cruise GV250 Efi


Motorsikal yang boleh dikatakan menepati ciri-ciri sebuah Easy Rider (Cruiser) kerana dilengkapi dengan enjin "V-Twin" sama seperti Keeway Dorado 250.  


Naza Cruise GV250 Efi
Naza Cruise GV250 EfiDaelim VL250 Daystar


Dilengkapi dengan enjin silinder tunggal dan sistem penyejukkan cecair. Rekabentunya menarik sehinggakan mampu mencipta ilusi agar ianya kelihatan seperti mempunyai enjin V-Twin!

Daelim VL250 Daystar
Daelim VL250 DaystarKawasaki VN II 250


Model yang paling mahal dari segi harga dan yang paling berkuasa dalam kelasnya. Namun begitu disebabkan faktor harganya yang agak mahal berbanding pesaingnya telah sedikit sebanyak menyekat permintaan terhadap motosikal ini.

Kawasaki VN II 250
Kawasaki VN II 250


V-Twin Atau Single Cylinder?


Motosikal walaupun kecil tetapi jika dilengkapi dengan enjin V-Twin tentunya sudah menepati ciri-ciri asas sebuah "Easy Rider (Cruiser)" tulen! Yang pastinya, bunyi yang dijana oleh enjin V-Twin tentunya lebih sedap didengar berbanding enjin bersilinder tunggal!

Namun begitu atas faktor kos penyelenggaran, "Easy Rider (Cruiser)" bersilinder tunggal patut juga diberikan perhatian serius.
 

Tak Cukup Budget?


Jangan risau! Modenas Jaguh [Link] kan ada!  Walaupun sudah agak berumur dan tiada lagi model baharu dikeluarkan ianya merupakan sebuah "Easy Rider (Cruiser)" tulen. Boleh diperolehi bermula dengan harga serendah RM1500. Bagus untuk digunakan sebagai motosikal latihan dan menyesuaikan diri sebelum berhijrah ke model yang lebih besar.


09 October 2014

October 09, 2014

aigoPad M60 - Kos Penggantian Bateri

Saya memiliki 2 unit aigoPad M60 yang digunakan oleh kedua-dua anak saya. Setelah beberapa ketika menggunakannya, saya dapati baterinya semakin lemah untuk menyimpan dan mengekalkan caj pada satu jangkamasa yang munasabah. Sudah pasti hal ini amat merisaukan kedua-dua anak saya. Walau bagaimanapun, isu ini dapat saya selesaikan dengan menggunakan "Power Bank".


aigoPad M60 - Masalah Bateri? Jangan Risau, Ada Penyelesaiannya
aigoPad M60 - Masalah Bateri? Jangan Risau, Ada PenyelesaiannyaBateri Sudah Tidak Mampu Menyimpan Caj!


Namun begitu selepas beberapa ketika, keadaan menjadi semakin teruk apabila bateri pada aigoPad M60 tidak mampu langsung menyimpan dan mengekalkan caj. Pada masa tersebut, "Power Bank" yang ada tidak lagi dapat membantu. Nampaknya sudah tiada cara lain untuk menyelesaikannya melainkan dengan melakukan penggantian bateri.


Warranty Sudah Lama Tamat

 
Memandangkan tempoh "Warranty" sudah lama tamat, saya tidak bercadang untuk menghantarnya ke pusat servis. Saya melakukan carian di internet tentang bateri yang sesuai untuk digunakan pada aigoPad M60. Memang terdapat pelbagai jenis dan saiz tetapi semunya lebih sesuai digunakan pada tablet yang berukuran 7 inici ke atas. Bagi tablet berukuran 6 inci agak sukar mencarinya atau hampir tiada langsung yang sesuai. 


Hubungi Pusat Servis


Bila pencarian tidak membuahkan hasil, akhirnya saya mengalah dan merujuk semula senarai pengedar dan pusat servis bagi aigoPad M60. Memandangkan saya tinggal di Johor Bahru, pusat servis terhampir ialah di Ten Ten Telecommunications Sdn. Bhd. cawangan Taman Molek. Saya menghubungi pusat servis tersebut dan terus bertanyakan tentang bateri serta kos yang berkaitannya dengannya.


aigoPad M60 - Service Form Ten Ten Telecommunicatons Sdn. Bhd.
aigoPad M60 - Masuk Bengkel!


Rupa-rupanya kos mengganti bateri untuk aigoPad M60 tidaklah semahal seperti yang disangka. Hanya RM20 seunit. Cuma terpaksa menunggu sehingga 3 minggu untuk disiapkan kerana tablet terpaksa dihantar ke Kuala Lumpur untuk urusan servis dan penggantian bateri.Selepas 3 Minggu


Alhamdulillah selepas 3 minggu, saya mendapat panggilan daripada pusat servis yang mengatakan bahawa tablet sudah boleh diambil. Tanpa berlengah, keesokan harinya saya ke pusat servis dan mengambil kedua-dua tabet aigoPad M60 milik saya.


aigoPad M60 - Final Invoice (Battery Replacement)
aigoPad M60 - Kos Bateri Seunit Cuma RM20


Walaupun saya hanya meminta mereka menggantikan bateri, saya dapati pihak pusat servis telah melakukan beberapa perkara tambahan seperti mengetatkan butang-butang "Power" dan "volume" yang sebelum ini telah longgar serta melekatkan "Screen Protector" yang baharu.aigoPad M60 -  Siap Dengan Pelekat  Warranty Yang Baharu!


Khidmat Lepas Jualan Bagus


Tidak dinafikan bahawa aigoPad M60 adalah sebuah tablet yang murah dan amat sesuai digunakan oleh kanak-kanak. Walaupun murah, jenama ini disokong oleh pengedar yang bagus dan mempunyai reputasi yang baik. Selain jenama aigo, pengedar ini juga mempunyai beberapa portfolio jenama terkenal dibawah naungannya. Jadi, isu servis serta mendapatkan alat ganti tidaklah menjadi satu masalah besar.

Benar, memang ada jenama yang lebih murah daripada aigoPad M60 tetapi khidmat sokongan selepas jualannya sentiasa menjadi persoalan lebih-lebih lagi jika ianya diedarkan oleh pengedar yang kurang dikenali.