Berblog Secara Serius? Tabbed Content Widget - Menjimatkan Ruang!

Saya sukakan widget berguna dan berinformasi untuk diletakkan diblog. Namun begitu, kadang kala kekangan ruangan yang terhad membataskan keinginan untuk meletakkan widget yang diingini. 

Antara widget yang  paling saya teringin untuk meletakkannya di blog adalah widget waktu solat daripada Denaihati.com [Link]. Namun begitu berbalik kepada masalah asas iaitu ketidakcukupan ruang, niat tersebut terpaksa ditangguhkan.


Setelah berfikir panjang, akhirnya saya mengambil keputusan untuk menggunakan fungsi "tabbed" bagi widget penting setelah yakin bahawa ia tidak akan mengurangkan kelajuan blog. Akhirnya masalah ketidakcukupan ruang dapat diatasi dengan baik tanpa mengorbankan widget lain yang berguna.

Untuk melaksanakan projek ini, saya menggunakan penyelesaian oleh Blogger Sentral [Link] dengan sedikit pengubahsuaian untuk disesuaikan dengan blog ini.

Saya sukakan hasilnya.. Alhamdulillah.Anif.. Version 2.0 dilesen dibawah satu Lesen Pengiktirafan-Perkongsian Serupa 2.5 Malaysia Creative Commons. Sebarang bentuk penggunaan dan penerbitan semula artikel dari blog ini hendaklah dinyatakan pautanya serta dikreditkan kepada penulis asal. Untuk maklumat lebih lanjut, sila rujuk Disclaimer.

Sila masukkan Email untuk melanggan artikel terkini:Penghantaran Oleh FeedBurner

Share |

0 comments:

Copyright © 2017 BEAM™