Cerita Tentang [
Jaguh
]

Modenas Jaguh 175 - Starter Meragam!

Pagi nih motor "Jaguh" kesayangan Aku buat hal pulak.. tak nak hidup! Bila tekan starter keluar bunyi "tik!" "tik!"... Aiks kenapa pulak tiba-tiba dia meragam. Selalu OK aje. Rasanya bateri masih elok sebab baru sebulan lepas Aku periksa keadaannya.




Untuk mengesahkannya, Aku pun buka kawasan "electrical compartment" kat tepi sebelah kanan motor dan keluarkan bateri. "Confirm" bateri masih ok. Kemudian Aku pun periksa wiring, ketatkan apa yang patut. Nampaknya semua ok.



Bateri nih masih ok lagi
Bateri nih masih ok lagi

Bila dah puas hati Aku pasang balik semuanya.. Kalau bateri Ok, wiring pun OK, cuma satu bahagian yang belum diperiksa, "Starter"! Berdasarkan pengalaman lepas, starter pun boleh ada masalah, bila carbon dia habis. Aku memang agak pasti yang carbon starter tue dah habis kerana sejak motor nih di beli, memang tak pernah diganti lagi. Motor nih tahun 1999. Dah dekat nak masuk 9 tahun dah pun.






Kena cari kedai motor yang terhapir dengan rumah lah nampaknya. Motor nih memang tak de "kick starter"! Bila electric starter dia ada masalah, nampaknya kena tolak lah motor nih sampai hidup. Nasib baik rumah aku nih kira kawasan bukit, tak perlu banyak tenaga nak tolak. Cuma masukkan gear 2, kemudian terus lepaskan klac.. "Brooommm"




Jaguh Masuk Bengkel!
Jaguh Masuk Bengkel!


Sampai di kedai motor, terus jumpa "pomen" kat situ dan terangkan apa masalah motor Aku nih. Seperti yang dijangka "pomen" tue pun syak "starter" ada masalah. Ok.. kalau macam tue terus lah buka starter dan periksa keadaannya.



Starter dah berjaya di keluarkan..
Starter dah berjaya di keluarkan..


Bila starter telah berjaya dikeluarkan dari enjin, "pomen" tue pun terus buka komponen starter. Bila satu-satu komponen starter di periksa..hehe..maka sahlah.. carbon starter dah habis!! Fuhh lega.. Aku memmag berharap sangat kerosakkannya tak teruk. Kalau tak, banyak duit jugak kalau nak ditukar baru.



Starter Yang Sudah Dibuka!
Starter Yang Sudah Dibuka!



Carbon stater tue cuma RM38 aje.. Tapi bila tengok pomen nih kerja bagus dan cekap, Aku pun cakap kat dia, yang aku nak tukar "Sprocket" dan rantai set lengkap. Nanti nak kena tukar juga, dah alang-alang buat sekali gus. Boleh jimat "workmanship"!


Carbon starter sudah habis!
Carbon starter sudah habis!



Hari nih terbang RM128! Tapi Aku bersyukur la yang motor dah sihat kembali. Pasal insiden pagi nih.. tak pasal-pasal Aku terpaksa ambil  Emergency Leave pagi. Masuk pejabat tengahari..



:) :( ;) :D :-/ :x :P :-* =(( :-O X( :7 B-) #:-S :(( :)) =)) :-B :-c :)] ~X( :-h I-) =D7 @-) :-w 7:P 2):) :!! \m/ :-q :-bd ^#(^

7 comments

  1. Jaguh mmg leceh ckit coz xde kick stater...mcm moto aku pun sama..letih tolak bila x idup..carbon stater kena pakai yg ori bro..jgn beli yg local..nanti cepat je abis carbon tu..aku dah rasa dah..tahan 4 bulan je..adoii...aku try la beli stater local yg dah siap 1 set tu..hampeh gak.. guna 6 bulan je tahan..pastu x leh start dah..stater dah kondem...cis!! Nyesal beli yg murah..last2 aku pakai balik stater ori..tukarkan skali dgn carbon ori..terus tahan dah setahun guna..sjk tkr tu x de problem lg sampai skrg..hehe.

    ReplyDelete
  2. Assalammualaikum, bro, ade tak wiring diagram utk Modenas Jaguh ni. sy dh try google tp jumpe la. kalau ade minta tolong share kt email sy madknownz "@" yah0o:com. Terima Kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf tiada. Tapi boleh cuba cari di Scribd.

      Delete
  3. hello fren...can we modfty jaguh 12v battery Regulator to other 12v regulator...?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Not so sure about that. Anyway I prefer the original standard version. Even it a little bit pricey, it lasts long.

      Delete
  4. salam bro..cmane eh die remove starter tu..kawan jenuh nk keluarkn..xkeluar2..sbb stuck in between chasing engine..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam..

      Maaf tak dapat nak beri tips pasal perkara ni. Maklumlah yang buat kerja tu mekanik.

      Nampak mudah dia bila dia keluarkan starter tu..

      Delete