Rokok Menjadi Barangan Eksklusif..

Tidak lama lagi rokok akan menjadi sebahagian daripada senarai barangan eksklusif di Malaysia. Inilah akibat apabila kerajaan menaikan cukai rokok setiap tahun. Barangan yang sepatutnya dianggap memudaratkan akan bertukar imej menjadi barangan eksklusif secara tidak langsung.  

Sebenarnya kesan inilah yang sepatutnya cuba elakkan. Imej palsu yang ditampilkan oleh rokok. Kalau dahulu usaha kerajaan menyekat iklan yang berkaitan rokok ditayangkan di TV dan media cetak seakan telah berkesan membendung imej palsu yang cuba dibentuk. Kini usaha tersebut seolah-olah dihakis oleh kenaikan harga rokok yang meningkat saban tahun. 

Apabila harga semakin mahal, secara langsungnya rokok akan menjadi barangan eksklusif dan secara automatiknya imej palsu akan terbentuk pada penghisapnya. Mereka kini mejadi golongan yang eksklusif yang mampu untuk membeli dan menghisap rokok!  Imej palsu ini jugalah yang menarik remaja untuk mendekati rokok!
bighandesign


Nampaknya kempen anti merokok yang sedia ada perlu diubah suai untuk melawan kesan secara tidak langsung ini. Kalau masih mengekalkan idea serta konsep yang sama patinya ia akan menemui kegagalan.


Anif.. Version 2.0 dilesen dibawah satu Lesen Pengiktirafan-Perkongsian Serupa 2.5 Malaysia Creative Commons. Sebarang bentuk penggunaan dan penerbitan semula artikel dari blog ini hendaklah dinyatakan pautanya serta dikreditkan kepada penulis asal. Untuk maklumat lebih lanjut, sila rujuk Disclaimer.

Sila masukkan Email untuk melanggan artikel terkini:


Penghantaran Oleh FeedBurner

0 comments:

Copyright © 2017 BEAM™