Cerita Tentang [
Merdeka
]

Tema Hari Kemerdekaan Ke-57 - Di Sini Lahirnya Sebuah Cinta

Logo Hari Kemerdekaan Ke 57


RASIONAL LOGO



Jalur Gemilang yang sedang berkibar megah menjadi inspirasi kepada logo ini. Ia merupakan satu perlambangan kepada negara Malaysia yang merdeka dan berdaulat.

Angka 57 membawa maksud ulangtahun ke-57 kemerdekaan Malaysia. Sekaligus menjadi lambang kematangan negara dibawah kepimpinan yang mantap, berinovasi serta berwawasan yang boleh disaksikan menerusi pembangunan, kecermerlangan dan kemakmuran yang dikecapi secara berterusan.

Angka 57 yang diberikan sentuhan retro, menjadi refleksi kepada tarikh keramat kemerdekaan negara pada tahun 1957, mencerminkan impian dan harapan serta semangat cintakan negara yang tidak berbelah bagi rakyat terdahulu, semoga menjadi pedoman dan panduan kepada generasi Malaysia hari ini terutama golongan muda.

Kibaran Jalur Gemilang menyelimuti angka 57 turut mencerminkan kemakmuran dan keamanan negara yang telah wujud sejak mencapai kemerdekaan pada tahun 1957, berupaya dikekalkan sehingga ke saat ini dengan sokongan dan dukungan kuat oleh rakyat berbilang etnik dan kepercayaan yang bergabung menjadi satu masyarakat Malaysia yang unik dan bertoleransi.

Bulan sabit dan bintang berbucu 14 melambangkan kedaulatan negara, menjadi kewajipan setiap pemimpin dan rakyat untuk terus memelihara dan mengekalkannya.

Tema 'Malaysia.... Di Sini Lahirnya Sebuah Cinta' diletakkan pada sudut bersesuaian dengan rekabentuk logo bagi menyokong kekuatannya dari segi imbangan, maksud dan nilai estetika.


MAKSUD WARNA LOGO



Warna Merah

Lambang keberanian dan kesetiaan pada negara yang tercinta.

Warna Biru

Lambang penyatuan dan keharmonian antara kaum.

Warna kuning

Lambang kedaulatan negara dibawah naungan Raja Berpelembagaan dan diterajui kepimpinan yang prihatin dengan pencapaian negara serta keperluan rakyat.

Warna putih

Menjadi perlambangan kepada kejujuran, ketelusan dan komitmen serta kerjasama yang erat di antara pemimpin dan rakyat.

Follow my blog with Bloglovin
 
Seorang pencinta teknologi dan sangat konservatif apabila berbicara tentang kewangan. Sentiasa mencari alternatif bagi menjadikan teknologi terkini mampu dimiliki. Menulis berdasarkan perspektif dan pengalaman sendiri. Jika anda dapati artikel diblog ini bermanfaat, sila kongsikannya di halaman jaringan sosial.
:) :( ;) :D :-/ :x :P :-* =(( :-O X( :7 B-) #:-S :(( :)) =)) :-B :-c :)] ~X( :-h I-) =D7 @-) :-w 7:P 2):) :!! \m/ :-q :-bd ^#(^

15 comments

  1. Bagi kawe, nampak terlalu simple dan boleh undang kritikan mcm last year. Then again, kalu semua org ok, kita ok je lah kan :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Simple tapi proper ok bro. Kalau simple tapi guna existing vector dari internet itu namanya kurang kreativiti. Harap logo ni tak menimbulkan sebarang kontroversi lagi..

      Delete
  2. OK kot ni walaupun simple. Dulu kena kutuk sebab nampak sangat copy paste. Haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu.. Yang dulu tu memang ada isu. Harap yang ini tiada pihak yang jadikan isu.

      Delete
  3. Saya suka tema tahun nih ... agak praktikal ... terutamanya semangat cintakan tanahair di kalangan anak anakmuda agak hambar ...

    Muga Malaysia terus aman dan damai

    ReplyDelete
  4. selamat menyambut kemerdekaan ke 57

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sambut dengan meriah, kibarkan jalur gemilang! :)

      Delete
  5. Replies
    1. Semoga merdeka kali ini lebih memberi erti..

      Delete
  6. Malaysia.. Di Sini Lahirnya Sebuah Cinta...
    Selamat Hari Kemerdekaan ke-57 juga Encik Hanif.. :)

    Jom terjah artikel terkini :
    --> INFO HARI KEMERDEKAAN KALI KE-57

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan..

      Delete
  7. Salam kemerdekaan ke-57. Semoga kecintaan kita terhadap Malaysia tidak luntur selamanya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harap bagitulah sampai bila-bila.. :)

      Delete