Cerita Tentang [
Motorsikal
]

Yamaha FZ150i (2014) - Harga Dan Spesifikasi

Sekitar bulan April yang lepas, pihak Hong Leong Yamaha Motor Sdn. Bhd. telahpun melancarkan model terbaharu Yamaha FZ150i. Model baharu ini didatangkan dengan beberapa ciri serta penambahbaikan berbanding model sebelumnya.



Yamaha FZ150i 2014
Yamaha FZ150i 2014

Yamaha FZ150i 2014 - Harga Dan Spesifikasi


Berikut adalah harga dan spesifikasi rasmi Yamaha FZ150i (2014) untuk pasaran Malaysia:


Enjin Silinder Tunggal, Sejukkan Cecair, 4-lejang SOHC
Isipadu 149.8cc
Gerek x lejang 57 mm x 58.7 mm
Transmisi 5-kelajuan
Kuasa  12.2kW (16.4bhp) @8500rpm
Fuel System Suntikan Bahan Api
Suspensi Hadapan Teleskopic
Suspensi Belakang Monoshock
Brek Hadapan Cakera Tunggal
Brek Belakang Cakera Tunggal
Tayar Hadapan 90/80-17 (46P)
Tayar Belakang 120/70-17 (58P)
Saiz tangki 12 liter
Minyak Enjin 1.15 liter
Berat 117 kg
Harga RM8,538*
*Harga asas (kilang) dengan GST. Tidak termasuk pendaftaran, insurans serta lain-lain kos.


Rujukan: Hong Leong Yamaha


Yamaha FZ150i 2014 - Harga Dan Spesifikasi
Yamaha FZ150i (2014)

Pembaharuan Dan Penambahbaikan


Terdapat beberapa pembaharuan dan penambahbaikan terhadap Yamaha FZ150i (2014) berbanding model dengan sebelumnya. Diantaranya ialah:

  • Sistem Brek Cakera Belakang
  • Sistem Kunci Berpusat
  • Tayar Lebih Besar
  • Kombinasi Meter Analog dan Digital
  • Sistem Lampu Hadapan dan Belakang Baharu
  • Tangki Minyak Lebih Sporty

Tiada Penghidup Tendang?


Satu kekurangan yang boleh dianggap ketara bagi Yamaha FZ150i (2014) ialah ketiadaan penghidup tendang. Namun begitu kekurangan ini tidak langsung menjejaskan prestasi motorsikal ini. Cuma pemiliknya perlu lebih kerap memeriksa dan memastikan kuasa bateri motorsikal sentiasa berada pada tahap terbaik untuk mengelakkan sebarang kesulitan.


:) :( ;) :D :-/ :x :P :-* =(( :-O X( :7 B-) #:-S :(( :)) =)) :-B :-c :)] ~X( :-h I-) =D7 @-) :-w 7:P 2):) :!! \m/ :-q :-bd ^#(^

33 comments

  1. Thanks bro utk info . bro boleh suggest ekzos bising utk moto ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama-sama.

      Maaf saya tak berani nak cadang ekzos aftermarket untuk FZ. Cerita dari geng FZ, ekzos turboR agak popular.

      Delete
  2. Saya Baru Je Beli FZ Baru Ni Minggu Lepas, Performance Tip Top Tayar dan Rim Belakang Besar Cornering memang Best Macam Moto GP i Dah Race Dengan NOVO LC Dan LC135ES Dan FZ yang Model Lama dengan member jer Ternyata FZ Baru Ni Juara Pecut

    ReplyDelete
    Replies
    1. Brape kos nk convert fz150i ke r15, cuma tukar wajah nye saje, x kacau enjin

      Delete
  3. Ada tak model FZ 2015 punya? dan model baru tu ada penghidup tendang tak? tq...

    ReplyDelete
    Replies
    1. FZ 2015 sama dengan FZ 2014. Masih tanpa penghidup tendang.

      Delete
  4. Replies
    1. Kali terakhir saya periksa.. Harganya masih berada pada lingkungan harga yang dinyatakan dalam artikel. :)

      Delete
  5. F15zr trrbaru ni sama ke enjin ngan fz150i nih.?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terdapat sedikit perbezaan. Tapi apa yang pasti, enjin terbaharu ini lebih berkuasa :D

      Delete
  6. Dah survey beberapa kedai...semua around 9k now...uhuuk uhuukk..sedih..
    Ada suggestion mne2 kedai area gombak/kl untuk dapatkan 180 per month wif 4k dp?
    Anyone? Tq hehe

    ReplyDelete
  7. assalam bro... tayar belakang saiz berapa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam..

      Tires:

      Front 90/80 - 17 M/C 46P tubeless
      Rear 120/70 - 17 M/C 58P tubeless

      Delete
  8. Salam bro .. saya nak tanya .. berapa harga minyak yamalube untuk fz150i nie

    ReplyDelete
  9. Sy br beli smggu fz model lama 2013(2nd)
    Maksimum 120kmj sj.mgecewakn dgn saiz enjin 150cc
    Jimat???
    Bila sy paksa pcapaian enjin pd tahap maksimum (cucuk angin)..rpm ms tu cecah 11..laju stkt 130shj..and yg mengejutkn minyak mcm air..rm10=80km…haduiii..menyesal dgn fz

    ReplyDelete
  10. Fz terbaik..,bateri baru habis sbb da lama pakai..esok nk beli bateri.. Huhu

    ReplyDelete
  11. Antara Fz v2 dgn v3, Mana yg enjin nye lgi tahan..Dari segi minyak dan kelajuan nye

    ReplyDelete
  12. Nak tnye, antara cbr150r baru ngn fz150 baru ,mana lagi bagus dan kalu dibandingkan harga mana yg lagi murah?

    ReplyDelete
  13. Fz memang terbaik .Jimat,cutting sportbike, .Nampak style

    ReplyDelete
  14. fz 2015,mileage lam 25k ok k harga lam 6k,

    ReplyDelete
  15. HARGA KAT JB HAMPIR 10000...RM 8,538???HAHAHAHA

    ReplyDelete
    Replies
    1. Artikel ini ditulis 2 tahun yang lalu (2014). Walau bagaimanapun, harga terkini (bukan OTR) masih tidak terlalu berbeza. Boleh rujuk - http://www.mudah.my/Yamaha+fz150+i+s+new+arrival-36806217.htm

      Delete
  16. meh beli kat perlis... murah... singgah umah sy saya cita habis pasal fz sbb sy da bukak pasang enjin... tukar coverset r15... tukar ecu tuneboss... ekzos akra replika... edit ckit silencer nya kasi bunyi 250... fz terbaik...

    ReplyDelete
  17. boleh sujest myak itam yg baik dgn spoket sye bwk g kje je..tp main hway byak..tq

    ReplyDelete
  18. tayar kenda tak ada grip... recommend tayar apa?

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum... Bro nk tnye brpe harga chassis moto fz 150...

    ReplyDelete
  20. rim standard fz 2014 3.5imci . Boleh masuk tayar saiz 100/70 tak?

    ReplyDelete
  21. Assalammualaikum admin, sy pakai FZ150i (2010) tayar depan 80/90 RS880 FKR, belakang 110/80 RS880 FKR. Sesuai tak? Harga depan belakang dapat RM180.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam.

      Tayar itu memang tidak ikut spesifikasi asal pengeluar. Tapi apa boleh buat. Kadang-kadang "budget" punya hal buat kita jadi lebih kreatif mencari alternatif. Apa pun harga tu OK.

      Tetapi disarankan, pada masa hadapan "stick" dengan spesifikasi asal pengeluar untuk mendaptkan prestasi "ride & handling" maksimum.

      Delete
  22. Salam Encik Anif,

    Saya pengunna FZ 150i 2014. sy ada soalan. rasanya sport rim racing boy sp550 (https://www.racingboy.com.my/products/underbone/rims-and-accessories/sport-rim/item/733-sp550) boleh ke masuk FZ150i 2014 ni? model rim ni sebenarnya untuk Y15ZR.

    ReplyDelete
  23. Salam semua, nak tnye tayar ape paling best cornering utk motor fz...

    ReplyDelete