BEAM

Bila Encik Anif Menulis (BEAM)

Trending

22 September 2011

Pentingnya Bersikap Berkecuali Dalam Menjana Idea

Kadang-kadang apabila kita terlalu menyukai sesuatu idea atau perkara, kita akan lebih melihat kepada ciri-ciri positif yang ada padanya.


Apabila terlalu obses dengan ciri-ciri positifnya secara tidak langsung akan mengakibatkan kita terlepas pandang ciri-ciri negatif dan seterusnya terlepas pandang kelemahan sesuatu idea atau perkara itu.

Sebaik-baiknya apabila ingin memajukan sesuatu idea, kita perlu bersifat berkecuali (neutral). Menjadikan diri berkecuali akan dapat membantu kita melihat dari kedua-dua sisi secara terperinci ciri-ciri positif dan negatif mengenai idea yang diutarakan.  

Tentunya apabila berada dalam keadaan berkecuali, kita akan lebih mudah membuat pertimbangan, menganalisis secara terperinci dan seterusnya dapat  membuat sesuatu keputusan yang realistik.

Anif.. Version 2.0 dilesen dibawah satu Lesen Pengiktirafan-Perkongsian Serupa 2.5 Malaysia Creative Commons. Sebarang bentuk penggunaan dan penerbitan semula artikel dari blog ini hendaklah dinyatakan pautanya serta dikreditkan kepada penulis asal. Untuk maklumat lebih lanjut, sila rujuk Disclaimer.

Sila masukkan Email untuk melanggan artikel terkini:Penghantaran Oleh FeedBurner

Tiada ulasan:

Catat Ulasan