BEAM

Bila Encik Anif Menulis (BEAM)

IPRoyal Pawns

Trending

02 Januari 2012

Kematian Itu Pasti #4

Baru lebih kurang 2 minggu kami kehilangan seorang ahli keluarga. Hari ini kami dikejutkan lagi dengan berita yang tidak disangka-sangka. Mendapat berita tentang kematian ini daripada ibu mertua, namun begitu ceritanya agak kabur dan tidak jelas. 

 إِنَّا لِلّهِ وَإِنَّـا إِلَيْهِ رَاجِعونَ

Diberitahu bahawa Pakcik meninggal dunia ketika berkelah di Pantai Sepat, Kuantan. Pada mulanya kami menyangka bahawa hanya pakcik sahaja terlibat tetapi apabila sampai di rumah, Azza segera memeriksa Facebook untuk mendapat kepastian. Rupa-rupanya selain daripada Pakcik, anaknya (sepupu kami) juga terlibat dalam kemalangan itu.

Selain daripada itu, laporan daripada Berita Harian bersumberkan BERNAMA mengesahkan kejadian tersebut. Sumber Asal

Mati adalah bercerai roh dari badan, tetapi ianya bukanlah satu babak yang penyudah dalam arena kehidupan di dunia, malah ianya sebagai suatu proses sementara bagi menempuh kehidupan yang kekal abadi yang bermula dari alam kubur. Setiap makhluk ini tidak terlepas dari mati. Maksud Firman Allah s.w.t: "Setiap yang bernyawa akan merasai mati dan sesungguhnya pahala kamu akan dibalas pada hari Khiamat." (Surah Ali Imran ayat 185 )

Kali ini 2 orang ahli keluarga dari sebelah isteri pula telah dijemput Illahi. Takziah buat keluarga Pakcik. Semoga mereka tabah menghadapi 2 kematian serentak insan tersayang. Semoga roh mereka ditempatkan bersama-sama dengan orang-orang  yang beriman. Amin.

Kematian itu pasti..


Tiada ulasan:

Catat Ulasan