BEAM

Bila Encik Anif Menulis (BEAM)

Trending

08 Januari 2015

Muzium Warisan Tionghua - Memahami Budaya Masyarakat Setempat

Antara tempat yang menarik untuk di kunjungi jika anda berada di Johor Bahru ialah Muzium Warisan Tionghua (Johor Bahru Chinese Heritage Museum). Untuk masuk, pengunjung dikenakan bayaran sebanyak RM5 untuk dewasa manakala RM3 untuk kanak-kanak. Muzium ini dibuka dari hari Selasa hingga Ahad, 9:00 pagi hingga 5:00 petang dan ditutup pada hari Isnin. 


Johor Bahru Chinese Heritage Museum
Johor Bahru Chinese Heritage Museum (Muzium Warisan Tionghua)


Terletak di Jalan Ibrahim, muzium ini sememangnya amat mudah untuk dikunjungi kerana lokasinya yang terletak di bandar Johor Bahru. Saya sekeluarga berkesempatan untuk melawat muzium ini pada cuti Hari Krismas yang lalu.


Koleksi Pameran Menarik


Muzium Warisan Tionghua - Terdirinya Sebuah Bandar Baru
Bangunan setinggi 3 tingkat ini menempatkan pelbagai koleksi pameran yang menarik berkaitan sejarah perkembangan masyarkat Cina serta sejarah negeri Johor secaram amnya.Muzium Warisan Tionghua - Ruang Pameran Yang Kemas Dan Teratur
Muzium Warisan Tionghua - Ruang Pameran Yang Kemas Dan Teratur


Maklumat dan penerangan mengenai bahan-bahan pameran disusun dengan baik serta disediakan dalam 3 bahasa iaitu Bahasa Melayu, Mandrian dan Inggeris untuk memudahkan pengunjung.Lada Hitam - Komoditi Penting


Muzium Warisan Tionghua - Pemprosesan Lada Hitam
Muzium Warisan Tionghua - Pemprosesan Lada HitamManakala di tingkat 3 bangunan muzium ini sedang berlangsung pameran mengenai tanaman lada hitam yang menjadi komoditi terpenting di Negeri Johor pada awal kurun ke 20.


Meningkatkan Kefahaman


Muzium Warisan Tionghua - Masyarakat Cina Dan Negari Johor
Muzium Warisan Tionghua - Masyarakat Cina Dan Negari Johor


Melalui kunjungan ini banyak maklumat yang diperolehi terutamanya mengenai perkembangan sistem kangchu, budaya masyarakat Cina serta peranannya menjadikan tanaman lada hitam sebagai komoditi terpenting di dalam sejarah awal Johor moden.

Berikut adalah peta lokasi Muzium Warisan Tionghua Johor Bahru:


3 ulasan:

 1. menarik., wak tgh cari info psl mizium2 kat jb ., ;p tq

  BalasPadam
  Balasan
  1. Rugi kalau ada di sekitar JB tapi tak singgah sini :)

   Padam
 2. bagus kalau dapat menghayati sejarah. jangan pernah lupa asal usul kita.

  BalasPadam